Godny następca chleba.

POSTED BY Marta Miczek | Paź, 11, 2017 |

Dziś przedstawiam, przepis na chleb z kaszy gryczanej z czarnuszką.

Łatwo i zdrowo. Rewelacyjny zamiennik zwykłego chleba.

Tylko 4 składniki:

  1. Kasza gryczana biała (niepalona) 700g.
  2. Woda.
  3. Sól – płaska łyżka.
  4. Czarnuszka.

Tylko 4 kroki:

  1. Kaszę po wcześniejszym przepłukaniu, namaczamy w zimnej wodzie 24h. Dodajemy tyle wody aby jej poziom był ok 2 cm nad kaszą (po 12 godzinach mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodę).
  2. Po upływie 24h odlewamy wodę tak aby jej poziom był ok 1cm poniżej poziomu kaszy, blendujemy na masę i solimy.
  3. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papierem i wstawiamy do zimnego piekarnika na ok 10-12h.
  4. Po upływie 10-12h chleb posypujemy czarnuszką i włączamy piekarnik na temp. 200C, pieczemy ok 60minut. Po upieczeniu, wyciągamy z foremki i zdejmujemy papier do pieczenia jeszcze z ciepłego chleba. Studzimy na kratce.

Chleb najlepiej przechowywać w chlebaku lub pod ściereczką kuchenną.

 

Przepis na dwie foremki o wymiarach: Długość: 26 cm, Szerokość: 12 cm, Wysokość: 7 cm

TAGS :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *