Laktoferyna – na odporność i infekcje.

POSTED BY Marta Miczek | Gru, 04, 2017 |

Czy wiesz, że aby uodpornić się na wirusy musisz zacząć od zdrowego odżywiania.

Posiłki powinny być lekkostrawne, spożywane regularnie, dostarczające organizmowi dużo witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy A,B i C cynku oraz kwasów tłuszczowych omega-3.

Nasza dieta powinna zawierać dużo świeżych owoców i warzyw – w ogromnym stopniu wpływają na nasza odporność.

Produkty takie jak cukier, dania typu fast-food, dania gotowe w znacznym stopniu osłabiają nasz układ immunologiczny.

Bardzo ważna podczas przeziębienia jest podaż płynów n- 1,5-2l na dobę.

W tym wypadku najlepsze będą napoje rozgrzewające takie jak herbaty z sokiem malinowym czy porzeczkowym z dodatkiem miodu i cytryny. Do napojów można dodawać goździki i imbir które mają właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne.

Oczywiście nie możemy zapomnieć o czosnku, który niszczy drobnoustroje atakujące gardło i oskrzela, działa odkażająco.

No i oczywiście domowy syrop z cebuli – bardzo skuteczny przy kaszlu i przeziębieniu, zawiera dużo witaminy C i rutynę. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo.

Przy przeziębieniu warto doprawiać potrawy tymiankiem – działa wykrztuśnie i bakteriobójczo, majerankiem- działa przeciwzapalnie i rozgrzewa, oraz pieprzem papryczką chili i cynamonem o właściwościach rozgrzewających organizm pobudzających krążenie i udrażniających noc i gardło.

 

A co jeśli nadal chorujemy a infekcje wciąż nawracaj szczególnie u dzieci.

Na rynku farmaceutycznym można znaleźć preparat o nazwie Laktoferyna.

Jest to białko o wysokim podobieństwie do żelaza – białko to eliminuje większość drobnoustrojów chorobotwórczych, grzybów, wirusów czy też pasożytów. Jedna z kluczowych właściwości laktoferyny jest zdolność do wiązania żelaza. Powinowactwo z żelazem czyni z laktoferyny idealny regulator układu immunologicznego i stymulator odporności.

Laktoferyna naturalnie występuje w płynach ustrojowych i wydzielinach ssaków, przede wszystkim w mleku pierwszym (siarze) ślinie i łzach.

Laktoferyna odgrywa istotną rolę  odpornościową podczas  trwającej już infekcji bakteryjnej i wirusowej.

To właśnie dzięki podaży laktoferyny obecnej w wysokim stężeniu w mleku matki noworodek o jeszcze nie w pełni wykształconej odporności otrzymuje silną obronę przed czynnikami zakaźnymi.

Z praktycznego punktu widzenia największa wagę przywiązuje się do aktywności laktoferyny względem wirusa grypy z uwagi na powszechne jego występowanie.

Do równie istotnych ról wspomagających jej kompleksowe, prozdrowotne działanie na organizm należy również działanie przeciwzapalne, udział w  gospodarce żelaza oraz aktywność przeciwnowotworowa.

Warto również wspomnieć o jej właściwościach antygrzybicznych, badania wykazały, iż silnie hamuje namnażanie najczęściej występujących drożdżaków.

Wszechstronne właściwości laktoferyny sprawiają iż  jest ona doskonałym środkiem stymulującym odporność, przeciwdziałającym zakażeniom o różnorodnej etiologii.

Suplementacja laktoferyną powinna być rozważona w przypadkach zwiększonej podatności na infekcje a także  w początkowych etapach ich trwania, jako, iż jest to naturalny składnik mleka matki może być stosowane od pierwszych dni życia dziecka.

Przeciwskazaniem jest silne uczulenie na białka mleka krowiego, z którego jest pozyskiwana.

Na rynku aptecznym dostępne są preparaty laktoferyny bydlęcej, o aktywności porównywalnej z laktoferyną ludzką i bardzo podobnej strukturze antygenowej.

TAGS :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *